Social proof leveren in de funnel

Sociale bewijskracht speelt in op de onzekerheid van de mens. Mensen hebben niet, zoals bijvoorbeeld veel dieren, een instinct dat ervoor zorgt dat wij op de eerste dag weten dat wij moeten wegrennen van een naderende leeuw.

Wij zijn daarom geneigd om onszelf zekerder te voelen als wij de beslissingen van anderen volgen.

Dit mechanisme zit diepgeworteld in onze menselijke aard. Feitelijk is het een overlevingsmechanisme. Toen wij in de oertijd minder goed waren in communiceren, leerden wij op deze manier of iets veilig was of niet. Als niemand die rivier overzwom, dan was daar vast een reden voor. En dan was het veiliger om de rest van de community te volgen en een stukje om te lopen.

In aankoopgedrag geldt eigenlijk hetzelfde. Als 100.000 mensen dat product al hebben gekocht, dan zal het wel goed zijn.

Zie hieronder een experiment dat je zelf eenvoudig met een paar vrienden en vriendinnen kunt uitvoeren:[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,3″ ihc_mb_template=”1″ ]

Of de onderstaande klassieker

Voorbeelden van sociale bewijskracht in de praktijk

Je hebt verschillende vormen van sociale bewijskracht, variërend van een simpele regel tekst tot aan video’s van tevreden klanten, aanbevelingen van autoriteiten en zelfs reputatie enginering.

Ik herinner mij een film, waarin een cowboy een gezant vooruitstuurt naar een Saloon om te vertellen dat er een legendarische killer op weg is naar de stad. Hij vertelt de meest gruwelijke verhalen over hoe de cowboy iedereen uit de weg ruimde die hem voor de voeten liep. Eenmaal aangekomen in het stadje was iedereen als de dood voor deze legendarische killer. En dat terwijl niemand hem kende, niemand een ervaring met deze cowboy had gehad of zelfs een verhaal had gehoord van iemand anders dan deze gezant.

Een bedrijf dat zijn complete funnel heeft gebaseerd op sociale bewijslast is Basecamp. Hun landingspagina’s bevatten nauwelijks content. Alleen heel prominent één of meerdere tevreden klanten. Zie hieronder een banner van hun homepage.

 

Of wat dacht je van Booking.com. Die niet alleen excelleert in het social proof-gedeelte, maar in nagenoeg alle verleidingsprincipes. Welke trigger zouden ze activeren als ze je melden dat er nog één kamer beschikbaar is van het hotel dat je nu bekijkt, verrijkt met de melding dat 18 mensen dit hotel nu bekijken? 🙂

Anyway zie hieronder hoe ze sociale bewijskracht toepassen op hun landingpagina’s. Op de eerste screenshot…. meer dan 121 miljoen(!!) beoordelingen…

 

Ons interne systeem vertelt ons nu dat 121.000.000 mensen Booking.com al vertrouwden en na de reis bereid waren om een review achter te laten.

Bekijk de onderstaande screenshot eens en zoek welk element het sociale bewijs is voor de potentiele klant.

 

Eigenlijk staan er wel een paar op de bovenstaande screenshot. Ik som ze even op:

 1. In de afgelopen 6 uur 2 keer geboekt
 2. 2.340 beoordelingen
 3. Erg goed 8,4
 4. Vier sterren + duimpje

Een ander voorbeeld is dat van Growth Tribe. Een Nederlandse opleider voor trainingen op het gebied van Growth Hacking. Dergelijk logo-blokken kom je veel tegen en ze werken erg goed.

 

Heb je de afbeelding goed bekeken en alle sociale bewijslast elementen gevonden? Er staan er vier op. Heb je ze al gevonden?

Ik som ze nog eens voor je op:

 1. “We’ve trained 1600+ people…”
 2. “Follow the footsteps of ING, Transavia, Catawiki, Booking.com….”
 3. Logo’s van bekende bedrijven
 4. “1500 potential competitors already learned growth marketing…”

Toepassen in de funnel

Laat zien dat anderen al voor jou gekozen hebben en als je voor bekende namen werkt, zorg dan dat de wereld het weet.

Ik ken genoeg bedrijven die groot zijn geworden door een gratis klusje te doen voor bijvoorbeeld KLM en dit vervolgens te gebruiken om andere grote namen binnen te halen. Het waren bedrijven zonder noemenswaardige trackrecord die captains of industry werden door dit trucje.

Dit zijn elementen die je in jouw funnel zou kunnen gebruiken als sociale bewijslast:

 • Klant quotes
 • Logo’s van bedrijven/merken
 • Aantal klanten dat je hebt bediend
 • Case studies
 • Aantal downloads (app/whitepaper/template/etc)
 • Aanbeveling door een autoriteit
 • Jouw portfolio
 • Een lijst van partners waar je mee werkt

Zorg dat het op jouw website staat, maar ook terugkomt in alle onderdelen van jouw funnel. Test het in AdWords en Facebook campagnes, maar ook in jouw e-mail funnels.

Inspiratie

1. Schrijf een case study over een traject met een klant, waarin duidelijk naar voren komt dat de klant tevreden is over de samenwerking en verwerk het in een mooi opgemaakte PDF.

2. Laat een remarketing-display-campagne inrichten door jouw AdWords specialist en laat deze verwijzen naar de landingspagina, waar de case study gedownload worden.

3. Ontwerp een banner met een krachtig statement of een foto van een tevreden klant met een statement als “213% omzetgroei in 3 maanden tijd”.

Het is maar een voorbeeldje, maar het laat zien hoe je sociale bewijslast zou kunnen gebruiken in jouw campagnes. Daarna is het zaak om met de rest van de funnel gebruik te maken van alle andere verleidingsprincipes.[/ihc-hide-content]

Nico Oud

Als marketing en sales funnel specialist help ik bedrijven bij het inrichten van effectieve en schaalbare e-mail en content funnels.

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.