Wordpress alternatief; na 15 jaar een nieuwe CMS-liefde

Meer dan 15 jaar geleden werd ik verliefd op Wordpress. Daarvoor werkte ik altijd met Joomla... wie kent het nog? :) Maar steeds vaker zocht op Google naar 'Alternatief Wordpress'. Zonder succes, tot een paar weken geleden. En het alternatief bestaat al een tijdje...

Wordpress alternatief

Het alternatief waar ik het over heb, is Ghost! Het blog-CMS dat de boeken ingaat als het CMS dat mijn liefde voor schrijven weer terugbracht.

Want in der loop der jaren is Wordpress steeds verder achter gaan lopen. En hoewel het nog steeds het CMS achter het grootste deel van alle websites ter wereld is, staat de ontwikkeling van de gebruikerservaring al een tijdje stil.

Met de komst van verschillende Wordpress Themebuilders, zoals Divi en Elementor, moest Wordpress ook wat. Ze kwamen met de Gutenberg-editor... een hork om mee te werken als je echt iets moois wilt maken van je website of content. Een magere 3 sterren (van de 10) zou ik die inhaalslag geven.

Maar ja... wat heb je anders? Medium? Dan moet je je podium delen met al die andere auteurs en bovendien is het niet echt een populair platform in Nederland. Sowieso blijf ik het spannend vinden als het platform geen Open Source is. Als Medium.com ermee stopt, dan móét je snel migreren.

Wordpress alternatieven

Ze zijn er wel... ik zoek al een jaar of 5 naar een goed Wordpress alternatief, maar iedere keer is er iets dat me weerhield om de over te stappen. Maar er is iets veranderd dat de overstap mogelijk maakt. Daar kom ik zo op terug, maar eerst nog even de alternatieven die er zijn:

  1. Ghost (mijn favoriet)

  2. Substack (pretty close)

  3. Medium.com

  4. Mailerlite (ja, echt)

  5. Webflow

Met Webflow heb ik wel wat geëxperimenteerd, maar het werd al snel te technisch om daar een website in te bouwen.

Mailerlite had niet de schrijf-experience die ik zocht, maar gebruik ik nu wel als mijn nieuwsbrief software. Als e-mailmarketing tools is Mailerlite mijn nieuwe favoriet. Inmiddels een stapje voor op ActiveCampaign (vooral grote prijsverschil).

Substack was op zich wel cool, maar ook hier weer moeite met dat het een platform is, net als Medium.com, en je de app niet meer kunt gebruiken als Substack ooit door Google wordt overgenomen en gekilled... it happens ;)

Ghost als alternatief voor Wordpress

Wat me tegen begon te staan aan Wordpress, is bloated admin omgeving. En zodra je inlogt kom je direct in die verouderde omgeving terecht, waardoor je het liefst meteen je website migreert naar een alternatief met een fijne interface... I mean... look at it 🙄

Wordpress Admin panel

Ghost daarentegen ziet er echt heel goed uit! Je logt in en binnen twee seconden kun je al aan het schrijven zijn. Bij Wordpress kostte me dat 16 seconden. Echt... ik heb het gemeten.

En dit is hoe Ghost er uitziet... een verademing!!

Ghost CMS screenshot

Ik had al een paar jaar geen zin meer om te schrijven. Eerst dacht ik dat het kwam omdat ik druk was met Springcast, maar later kwam het besef dat dat het niet was. Want ook bloggen voor Springcast vond ik niet meer leuk.

Uiteindelijk besloot ik Ghost maar eens te proberen met een test-projectje. En sindsdien vloeien de artikelen weer uit me. Het is bizar!! In nog geen 3 weken tijd heb ik meer dan 6 artikelen geschreven... serieuze artikelen. En ik kan gewoon niet stoppen. Gewoon omdat Ghost zo fijn werkt, dat gewoon zin heb om de software te gebruiken.

Waar Ghost minder is dan Wordpress

Maar eerlijk is eerlijk... er zijn ook genoeg punten waarop Wordpress beter scoort dan Ghost. Denk alleen al aan het aantal beschikbare themes. Voor Wordpress zijn er miljoenen, voor Ghost een paar honderd.

En als het gewicht van je website vooral zit in de vele statische pagina's, dan is het goed om eerst te kijken of je dat kan oplossen met Mailerlite of ActiveCampaign. Beide tools bieden namelijk tegenwoordig fanatische pagebuilders om landingpagina's mee te maken.

Ook als je gewend bent om een internetbureau in te huren voor de bouw van je website, loont het om eerst nog wat onderzoek te doen.

Zelf heb ik via Fivvr gewerkt met een aantal freelancers die wat aanpassingen hebben gedaan aan mijn Ghost theme. Fun fact... nog geen rekening ontvangen die hoger was dan $5... ja, lees je goed ;) Uit schuldgevoel (en omdat ik blij ben met de kwaliteit en snelheid) geef ik steeds 400% fooi 😄

Anyway... Ghost kan een krachtig alternatief voor Wordpress zijn, maar het is wel goed om even stil te staan bij de verschillen voordat je all-in gaat.

Waar Ghost excelleert t.o.v. Wordpress

En dan nu the fun part... Want even vanuit het perspectief van een blogger en content maker, is Ghost werkelijk een waanzinnig CMS. Eerder in het artikel deelde ik al met je wat het met mijn writers block deed, nu de technische kant van het verhaal.

Snelheid: Ghost vs Wordpress

Vanaf het eerste moment dat je inlogt op Ghost, zal je direct opvallen hoeveel sneller de Ghost admin is ten opzichte van de Wordpress admin.

Maar je blog of website wordt niet alleen sneller voor jou... ook je lezer wordt verwend met een razendsnelle website. En dat is weer goed voor je vindbaarheid. Hieronder zie je grafiek, gemaakt door een developer, die beide CMS'en met elkaar vergeleek. Lager is beter.

En die snelheid heeft een enorme impact op het gebruik van je website. Voor zowel jou als contentmaker als voor degene die je blog lezen. Want een bezoeker klikt sneller en vaker door naar een volgend artikel als de website snel laadt.

En hoe minder frictie er is om te schrijven, hoe sneller je geneigd bent om te schrijven. En snelheid speelt daar een belangrijk rol bij. En ook dit is een van de redenen waarom ik steeds op zoek ging naar een alternatief voor Wordpress.

Overall gebruikerservaring (UX)

Sommige mensen zijn er gevoelig voor en andere niet. Nou... ik ben er gevoelig voor, hoor ;)

Hoe mooier de tool is vormgegeven en hoe fijner de workflow werkt, hoe groter de kans is dat ik de app echt ga gebruiken. En ik ben op veel vlakken heel lang tevreden geweest over hoe Wordpress werkte, maar uiteindelijk is gebruikerservaring de belangrijkste reden waarom ik naar een Wordpress alternatief op zoek ben gegaan.

Neem het toevoegen van een blok aan je content...

Block toevoegen in Wordpress alternatief Ghost

Of hoe dat er uitziet in Wordpress 🙄

Maar ook snelheid doet ertoe, zoals ik al schreef. Eerder had ik het over de laadtijd van de pagina en hoe snel je kon beginnen met schrijven. Maar we hebben het nog niet gehad over de snelheid waarmee je de tekst opmaakt. Neem die 'Callouts' die ik regelmatig gebruik.. zoals deze:

💡 Een callout is een blok dat de aandacht van de lezer trekt met doorgaans extra of belangrijke informatie.

Zo maak je dat in Ghost:

En zo ziet dat eruit in Wordpress:

Door de standaard opmaak van Ghost, kun je sneller mooie content maken, maar vooral ook mooier en consistenter content maken. Want Wordpress biedt alternatieven als Elementor en Divi (waar ik altijd fan van was) en daarmee kon je ook waanzinnige dingen met je content doen, maar daar was je dan weer meer tijd aan kwijt en je moest echt gevoel hebben voor design.

Mijn ervaring met Ghost

Het moge duidelijk zijn dat ik inmiddels een Ghost fanboy ben en Wordpress zoveel mogelijk achter me laat. Maar ik was ook al eerlijk genoeg (naar mezelf) om vast te stellen dat er een paar dingen missen in Ghost die wel in Wordpress zitten.

De belangrijkste is de mogelijkheid om mooi opgemaakte pagina's te maken. Je kunt in Ghost wel pagina's maken, maar je kunt bijvoorbeeld niet werken met kolommen of iets dergelijks, tenzij je goed bent in HTML.

Maar de oplossing ligt dichtbij. De meeste e-mail marketing tools bieden inmiddels ook de mogelijkheid om landingpagina's te ontwerpen en bouwen. Het mooie daarvan is dat je een mooie integratie hebt qua user tracking (te technisch om daar nu op in te gaan). Mailerlite en ActiveCampaign zijn daar al heel ver in.

Het resultaat

Sinds ik in Ghost blog ben ik niet meer te stoppen. Mijn maatje Raymond en ik trekken samen op met tooltjes en bloggen en ik zei al tegen hem...

Sinds ik Ghost gebruik om te bloggen, ben ik niet meer te stoppen. Ik schreef in nog geen twee weken 7 long reads en kan niet wachten tot ik weer kan schrijven.

En dat is wat een frictieloze schrijfervaring met mij en jou kan doen. En als je dan kijkt wat het rendement is, dan is het ook qua productiviteit een van de betere tools die ik gebruik.

En nog belangrijker voor mij... ik ervaar weer plezier aan het bloggen.

✳️ Je kunt Ghost trouwens gratis uitproberen (en ze hebben zelfs een 'forever free' plan), dus ik zou het gewoon eens uitproberen.Je hoeft niet eens een domeinnaam te koppelen voor je experiment. Oh... en je kunt je Wordpress content eenvoudig importeren. Maak hier gratis account aan.

Join the conversation

or to participate.