Bootstrapped vs funded startup

Ontdek de verschillende wegen naar succes voor een startup: bootstrapped of met financiering? In dit artikel deel ik de ervaring met beide strategieën, bespreek ik de voor- en nadelen, en leg ik uit waarom we uiteindelijk voor funding hebben gekozen.

Er zijn verschillende manieren om een startup te bouwen. Je kunt bootstrapped starten (zonder investeerders) of je kunt juist met funding starten. En je kunt dan ook nog bootstrapped beginnen en later funding ophalen. En ieder pad heeft zijn eigen Go To Market (GTM) strategie.

Met Springcast hebben we dat laatste gedaan. We zijn bootstrapped begonnen en hebben later funding opgehaald.

Die manier heeft voor- en nadelen. Want waar je bij een funded-GTM je eerst focust op het product en het vinden van product/market fit, ga je bij een bootstrapped strategie sneller over tot sales en probeer je het vliegtuig te bouwen terwijl je al vliegt. Je hebt waarschijnlijk eerder omzet en sneller data, maar je bouwt ook sneller legacy op (pricing, features, etc).

Voordat ik duik in de specifieke situatie van Springcast, eerst nog wat context over de verschillende Go To Market strategieën. Dit komt zo heel mooi samen in de 'cross road' waar wij met Springcast nu voor staan.

Funded go to market

Als je een mooie funding ronde hebt gedaan met je startup en je hebt een runway van 3 jaar, dan kun je de tijd nemen om dingen goed te doen... of in ieder geval volgens het boekje. Er is geen goed of fout ;)

Je neemt hele andere stappen en het kan zelfs zo zijn dat je een hele goede deal laat lopen, omdat je eerdere stappen nog niet voltooid hebt.

Het grote voordeel van je startup vanaf het begin funden, is dat je minder legacy (pricing, product, etc) opbouwt. En als je dan tractie krijgt, dan ben je lean en kun je zonder ballast schalen. Dit zijn doorgaans de stappen:

1️⃣ Vind een Startup-Idee: Dit omvat het identificeren van een bedrijfsidee en het opstellen van een basis bedrijfsplan. Dit idee moet een probleem oplossen voor de consumenten.

2️⃣ Bouw een Minimaal Levensvatbaar Product (MVP): Een MVP is een product met voldoende features om klanten aan te trekken en te gebruiken, maar is ontwikkeld met minimale kosten. Het doel is om iets op de markt te brengen snel genoeg om feedback te krijgen voor toekomstige productontwikkeling. Lees ook 👇

Vlak nadat ik met mijn podcast, Growth Minds, was gestart, wilde ik mijn podcast op Spotify en Apple hebben. Ik zocht uit wat daarvoor nodig was en kwam er al snel achter dat ik podcast hosting nodig had om dat voor elkaar te krijgen. Maar ik ontdekte ook dat er geen Nederlandse aanbieders waren.

3️⃣ Meet: Dit betreft het meten van hoe klanten omgaan met het MVP. Belangrijke vragen hier zijn: "Gebruiken klanten het product?", "Zo ja, hoe?" en "Welke waarde zien ze erin?"

4️⃣ Leer: Op basis van de feedback en de verzamelde gegevens wordt geleerd hoe het product verbeterd kan worden. Dit kunnen kleine veranderingen zijn of een volledige pivot.

5️⃣ Bouw-Meet-Leer Iteratie: Op basis van de leerfase wordt het product aangepast en opnieuw gelanceerd. Dit proces wordt steeds herhaald om het product continu te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van de klant.

6️⃣ Product/Market Fit: Dit is het punt waarop het product goed genoeg past bij de klantbehoeften dat het zichzelf kan schalen. Het is een belangrijk keerpunt in de levenscyclus van een startup.

7️⃣ Schalen: Zodra de product/market fit is bereikt, kan het bedrijf zich gaan richten op de groei en uitbreiding.

Pas bij stap 7 ga je all-in op groei. Stap 1 - 5 is feitelijk een soort onderzoeksfase, waarbij je er flink op los experimenteert. Je test verschillende pricing strategieën, doelgroepen en product oplossingen. Net zo lang tot je product/market fit bereikt denkt te hebben... of je geld bijna op is ;) En dan ga je pas vol op sales.

Op zich een hele fijne route om te bewandelen, want het maakt nogal een verschil of je uiteindelijk gaat verkopen aan grote corporates of aan ZZP'ers. Denk aan het type sales dat je aanneemt, hoe je je support opzet, etc.

Het grote nadeel van deze route is dat je waarschijnlijk meerdere funding rondes moet doen om te overleven. Lukt het je niet op tijd om nieuwe funding te vinden, dan houdt het hele avontuur op en moet je de deuren sluiten.

⚠️ Een uitspraak die veel wordt gedaan in de startup-wereld, is "Je moet nooit met je rug tegen de muur moet komen te staan." Met andere woorden... altijd zorgen dat je nog voldoende runway (cash) hebt als je begint met fundraisen. Of een plan hebt om op tijd winstgevend te worden als je dat nog niet bent.

Bootstrapped Go To Market

Bootstrappen betekent groeien met eigen middelen. In veel gevallen beschikt een bootstrapped startup over weinig kapitaal om te investeren. De founders stoppen hun eigen spaargeld in de startup of de founders verhuren zichzelf als freelancers tijdens de start.

En door die beperkte middelen, gaan bootstrapped startups vaak sneller over tot sales. Dat wil niet zeggen dat ze het complete proces overslaan, maar doorgaans gaan ze wel een heel stuk sneller door het proces heen.

Ik zal later in dit artikel uitleggen hoe wij bootstrapped door al deze fases heen zijn gegaan en waarom we uiteindelijk toch over zijn gegaan naar een funded startup.

Als je eenmaal klanten begint te acquireren, dan zou je nog best op zoek kunnen gaan naar een doelgroep die beter aansluit, maar zolang je die niet hebt gevonden, blijft een bootstrapped startup vaak het product gewoon verkopen.

Ook vertrouwen bootstrapped startups meer op hun onderbuikgevoel, marktinformatie en best practices bij het nemen van beslissingen. Dat komt door het gebrek aan voldoende data. Als bootstrapped startup heb je vaak niet de middelen of tijd om voldoende data te verzamelen en data drive beslissingen te nemen.

Soorten investeerders

Oké, stel... je hebt besloten om toch funding op te halen, dan is het goed om te weten wat voor investeerders er zijn en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn. Ik som ze kort voor je op;

💸 Angel investors. Dit zijn meestal welvarende individuen die hun eigen geld investeren in startups in ruil voor aandelen of een aandeel in de onderneming. Vaak zijn dit ervaren zakenmensen of ondernemers die niet alleen geld, maar ook expertise en een netwerk kunnen bieden.

🚀 Venture capital (VC). Deze bedrijven zijn opgericht om te investeren in startups en jonge bedrijven met veel potentieel voor groei. Ze hebben meestal toegang tot aanzienlijke financiële middelen, maar ze verwachten een hoge return on investment (ROI) en kunnen ook een aandeel in het bestuur of de leiding van het bedrijf verlangen.

🌱 Seed fondsen of Seed investeerders. Deze investeerders zijn gericht op de allereerste investeringsronde, bekend als de 'zaaifase' (seed stage). Deze fondsen zijn vaak kleiner dan venture capital fondsen en nemen doorgaans grotere risico's.

🏎️ Incubatoren en accelerators. Deze programma's bieden naast financiering ook mentoring, training en kantoorruimte. Ze richten zich vaak op startups in specifieke industrieën.

🏦 Strategische investeerders of Corporate Venture Capital (CVC). Dit zijn bedrijven die investeren in startups als onderdeel van hun bedrijfsstrategie. Ze kunnen toegang bieden tot belangrijke bronnen zoals distributienetwerken, klantenbestanden en technologische know-how.

Zoals je ziet zijn er verschillende soorten investeerders met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Voordat je een keuze maakt, doe je er goed aan je verder te verdiepen in de materie. Praat ook met founders die funding rondes hebben gedaan en zoek bij investeerders naar raakvlakken in doelen en kernwaarden.

Binnenkort schrijf ik een premium artikel over de kennis en adviezen die ik verkreeg in mijn rondje langs founders en investors.

Je eigen financier worden (bootstrapped)

Ik ben Springcast boostrapped begonnen, waarbij ik zelf de financier van de start was. En ik bleef die financier gedurende het eerste jaar.

Dat betekent dat je inkomsten uit andere activiteiten gebruikt om de start en groei te financieren of spaargeld. In mijn geval gebruikte ik de inkomsten die ik genereerde als coach om alles te financieren. Dat had ik nog een behoorlijke tijd kunnen volhouden, maar de grote uitdaging is timemanagement.

Je moet dan een groot deel van je tijd investeren in je 'hoofd activiteit', terwijl je ook genoeg tijd moet kunnen investeren aan je startup.

Maar als het lukt om het zelf te financieren, dan ben je niet afhankelijk van externe financiering en heb je waarschijnlijk een gezonde cashflow. Het gevaar zit 'm in het feit dat je mogelijk niet genoeg momentum kunt houden of creëren voor je startup.

Waarom wij toch voor funding zijn gegaan.

En zo verliep het ook voor mij en Springcast. Mijn initiële plan was om bootstrapped te blijven, maar uiteindelijk waren er een paar factoren die me deden besluiten om toch funding op te halen. Dit waren de belangrijkste:

1️⃣ First mover advantage. Hoewel we niet de eerste in de wereld waren, waren we wel de eerste in Nederland en België. De eerste die het 'goed' aanpakt, is de bovenliggende partij. Die krijgt namelijk de mooie referenties die weer zorgen voor nieuwe mooie klanten.

2️⃣ Mijn eigen motivatie. Ik ben Springcast gestart omdat ik nog een keer een mooi bedrijf wilde opbouwen. Bootstrapped groeien ging financieel niet snel genoeg (in aantallen wel). Ik wilde het goed aanpakken en stoppen als business coach, zodat ik Springcast de aandacht kon geven die het verdiende.

3️⃣ Er lagen Europese kansen. We wisten dat er een grote kans lag in Nederland en België, maar na de start zagen we ook in andere Europese landen een grote kans. Met meer kapitaal konden we ook die markten proberen te betreden.

4️⃣ Het was Smart Money. Met de angel-ronde die we deden, haalden we niet alleen geld op voor onze groei, maar ook een enorm netwerk van ervaren ondernemers en investeerders die ons konden (en nog steeds) helpen bij de groei.

En die 5 redenen zijn uiteindelijk doorslaggevend geweest. En daardoor ben ik uiteindelijk de weg van de funding ingeslagen. Ik heb het geluk gehad om een aantal geweldige investeerders te ontmoeten die de visie van Springcast delen en die bereid waren om hun geld, tijd en expertise te investeren in onze groei.

Tot slot

Het kiezen van de juiste financieringsweg voor je startup is geen eenvoudige beslissing. Het hangt allemaal af van je situatie, je doelen, de markt waarin je je bevindt, en tal van andere factoren.

In toekomstige artikelen zal ik meer in detail treden over het proces van het aantrekken van investeerders, het onderhandelen over deals en het werken met investeerders na de financieringsronde.

Ondertussen, of je nu kiest voor de bootstrapped route of kiest voor externe financiering, onthoud dat het belangrijkste doel is om een bedrijf op te bouwen dat waarde biedt aan zijn klanten. Je kunt je makkelijker verliezen in funding rondes en investor reporting ;)

Join the conversation

or to participate.