Go niche, go big or go home; wat ze je er niet bij vertellen

Als je dit advies krijgt, dan zegt dat een van de volgende twee dingen over de persoon die jou het advies geeft. Diegene weet niet waar hij het over heeft of hij vertelt niet het hele verhaal. Hier the missing piece van dat advies.

In eerste instantie lijkt er niet zoveel mis met het advies. Want als je kijkt naar de bedrijven om je heen, dan kun je de meeste succesvolle bedrijven wel opdelen in een van die twee categorieën.

Je hebt Coolblue, Bol en Amazon als online warenhuizen (go big) en je hebt bedrijven zoals Adyen (go niche) die goed zijn in 1 ding, in dit geval online transacties afhandelen.

En laat ik vooropstellen... het is een goed advies! Alleen om het maximale uit dat advies te halen, moet je het hele plaatje kunnen zien. Ik neem je mee...

Het probleem van het advies

Het probleem van het advies zit 'm in hoe je kijkt naar die bedrijven. Vooral als je kijkt naar hoe zo'n bedrijf zich heeft ontwikkeld. In heel veel gevallen is ook het warenhuis ooit gestart in een niche.

Ze werden eerst succesvol in een niche en hebben dat succes uitgebreid door hun niche uit te breiden. Dat doen ze doorgaans stap voor stap.

Neem bol.com... begonnen met boeken, toen dvd's, toen videogames, enzovoorts tot ze uiteindelijk een 'everything store' werden. Coolblue... zelfde verhaal. Begonnen met mp3 spelers en nu alles met een stekker.

Jumbo Supermarkten... het begon met een lokale niche en die werd door overnames en nieuwe vestigingen geografisch uitgebreid tot een 'everywhere store'.

De kracht van een niche

Een bedrijf starten in een niche helpt je om snel tractie te creëren. Je kunt al je resources focussen en je kunt makkelijker samenwerkingen aangaan, omdat je met weinig bedrijven concurreert.

Door deze focus kun je veel sneller momentum opbouwen. Je kunt het vergelijken als fietsen in de lichtste versnelling... of als je autorijdt, rijden in de eerste versnelling.

Door deze metafoor snap je natuurlijk al waar dit heengaat... sneller momentum opbouwen, maar de snelheid die je kunt bereiken is gelimiteerd.

De kracht van 'breed gaan'

De kracht van de breedte ingaan is dat je veel sneller en groter kunt. Want bol.com had mogelijk niet meer bestaan als ze alleen boeken hadden verkocht, net als dat Coolblue en Jumbo niet meer hadden bestaan als ze waren gebleven bij hun initiële niche... mp3 spelers... think about it ;)

Maar zelfs al zouden mp3 spelers nog steeds hot zijn en zou iedereen er eentje bezitten, dan nog zou Coolblue een fractie zijn van wat ze nu zijn. En als Jumbo de allerbeste en allergrootste supermarkt was in Den Bosch, dan nog zou het een fractie zijn van wat het bedrijf nu is.

Van de eerste naar de zesde versnelling

Als je een bedrijf start (en geen shipload aan cash hebt opgehaald), dan kun je het beste beginnen in een niche en zorgen dat je daar succesvol wordt. Zodra je momentum begint te krijgen in je niche, breid je de niche stapje voor stapje uit.

Je gaat dus ook niet, net als tijdens het autorijden, direct van de eerste versnelling naar de zesde. Als je echt heel hard gaat in z'n tweede, kun je mogelijk de derde versnelling overslaan, maar een te grote sprong ineens levert te grote risico's op. Het is meestal gewoon niet haalbaar met de resources die je ter beschikking hebt.

De gouden regel

Die bestaat niet. Je kunt heel groot worden in een niche en je kunt soms heel krijgen en toch breed starten. Beide strategieën hebben voor- en nadelen.

Voordat je een keuze maakt, zeker als deze afwijkt van bovenstaande, moet je goed naar de 'krachten' kijken die op de organisatie worden uitgeoefend door de keuze van deze strategie. Denk aan:

  • Benodigd kapitaal

  • Benodigde omvang organisatie

  • Benodigde expertise

  • Concurrentie

  • Marketing

Kortom..

Hoe niche je strategie moet zijn, hangt af van hoeveel momentum je hebt of hoeveel resources je tot je beschikking hebt. Als iemand je dus, vaak goed bedoeld, voorziet van dit mooie advies, toets het voor jezelf aan bovenstaande om je koers wel of niet bij te stellen.

Join the conversation

or to participate.