The 20 mile march; een mooi verhaal over consistentie

The 20 mile march… wat een verhaal. Ik las het verhaal in het boek Great by choice van Jim Collins en het heeft zo’n indruk op me gemaakt dat ik er nog wekelijks aan denk. Mede omdat het waardevol is voor de mensen die ik coach. Dit artikel wilde ik dan ook al een hele tijd schrijven. Enjoy!

In dit artikel over de 20 mile march ga ik niet het originele verhaal uit het boek met je delen. Ten eerste omdat het plagiaat zou zijn, ten tweede omdat niemand het beter had kunnen schrijven dan de auteur. Ik raad je sowieso aan om het boek Great by choice te lezen. Het is een absolute must read!

Wat ik wel met je ga delen is wat de 20 mile march inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe ik het zelf toepas in mijn leven.

Wat is de 20 mile march?

Stel je voor… jij en ik gaan met dezelfde voorbereiding, zelfde conditie en zelfde omstandigheden hardlopend naar Parijs. En hoewel we beiden starten vanuit eenzelfde situatie, kiezen we allebei voor een andere strategie.

Anticiperen: Groep A kiest ervoor om hun schema aan te passen aan de condities en te anticiperen op hoe de omstandigheden zich ontwikkelen. Bij goede omstandigheden maximaliseren ze het aantal kilometers dat ze rennen en onder slechte condities pakken ze meer tijd voor herstel.

Consistentie: Groep B kiest ervoor om iedere dag 20 kilometer te rennen, ongeacht de omstandigheden. Hun strategie is gebaseerd op het principe ‘consistentie’.

Wat er mis is met strategie #1

Het probleem met strategie #1 is dat Groep A op een goede dag het onderste uit de kan haalde. Hierdoor hebben ze herstelmomenten nodig die langer duren, omdat ze tot het naadje zijn gegaan. Natuurlijk kunnen ze die rust pakken op de slechte dagen, maar als het patroon van slechte dagen zich anders ontwikkelt dan verwacht, raken ze uit cadans.

Want op die dag met de perfecte omstandigheden liep Groep A 40km om een goede voorsprong te creëren, maar moest een dag rusten om te herstellen van de veel intensievere loop. Groep B zit op dat moment op 20 km, maar is uitgerust.

Maar nu moet Groep A de volgende dag rusten, terwijl Groep B de tweede 20km kan lopen. Ze staan weer gelijk. Het verschil is dat Groep A roofbouw heeft gepleegd op hun lichaam, terwijl Groep A goed uitgerust is.

Tot op dit punt gaan beide groepen in afstand gelijk op, maar Groep A voelt zich vermoeid en het moraal is laag. Bij Groep B is het moraal hoog en de groep voelt zich energiek.

Het echte probleem gaat ontstaan als je 3 perfecte dagen achter elkaar krijgt en daarop volgend 7 slechte. Het patroon ziet er dan als volgt uit:

In het verhaal uit het boek komt het tweede team (dat zich aanpast aan de condities) helemaal niet aan. Ontmoedigd door tegenslagen en uitgeput door de uitputtende lange dagen waarop ze wel konden lopen.

De les

Het is net als beginnen in de sportschool of beginnen met hardlopen. Soms ga je te snel van start, waardoor je het niet consistent kan volhouden.

Ik maakte deze fout steeds met hardlopen. Na 6 maanden niet te hebben gerend, begon ik weer met lopen. De fout die ik steeds maakte was dat ik dezelfde afstand liep op dezelfde snelheid als waar ik geëindigd was.

Hierdoor kon ik de week daarna amper lopen. Dus ik kon geen ritme opbouwen, maar nog veel erger… mijn (hardloop)moraal was laag. Ik was net hersteld en de spierpijn stond nog vers in mijn geheugen gegrift.

Anyway… de les is consistentie!

Ik schrijf al 10 jaar consistent. Zo goed als iedere dag. Hierdoor worden mijn teksten steeds beter en kost het mij steeds minder energie en moeite om te doen, waardoor ik het steeds beter kan volhouden.

Ik wilde meer autoriteit opbouwen op LinkedIn. Daarom ging ik met LinkedIn marketing aan de slag en schreef (en nog steeds) ik iedere dag voor LinkedIn. Soms is een post goed genoeg om te publiceren, soms niet. Maar ik schrijf iedere dag een post. En daarvan publiceer ik de beste 2 tot 3.

Hierdoor worden mijn posts beter gelezen, liken meer mensen mijn berichten, groeit mijn netwerk en daardoor krijg ik meer leads via LinkedIn. En deze cycle herhaalt zichzelf zolang als ik dagelijks blijf schrijven.

Jouw 20 mile march vormgeven

De 20 mile march implementeren kan best lastig zijn. Over het algemeen zijn ondernemers niet gewend om een beperking te zetten op vooruitgang (groei). Daarom hoor je in de praktijk vaak dingen als ‘ze zijn kapotgegroeid’ of ‘die snelle groei heeft ze de kop gekost’.

En omdat ik nog weet hoe lastig ik het vond om een 20 mile march te bepalen, heb ik even de 6 bouwstenen voor je op een rij gezet.

1. Bepaal een ondergrens

Je hebt een duidelijke en meetbare ondergrens nodig. Deze ondergrens moet uitdagend, maar wel haalbaar zijn over de lengte van de journey. Bijvoorbeeld: Minimaal 5 sales calls per dagmin. 30 min. lezen per dag —min. half uur schrijven in journal.

2. Bepaal de bovengrens

Bepaal wat de bovengrens is voor situaties waar de condities extreem goed zijn om een grote slag te slaan. De bovengrens is de performance die over een lange periode niet vol te houden is. Bijvoorbeeld: Max. 5 sales meetings per week — Max. 1 hoofdstuk per dag lezen — Max. 3 x 45 min. hardlopen.

3. Het moet passend zijn

De 20 mile march moet passend zijn voor jou, het bedrijf, het team en de omstandigheden. Als je altijd 3 km rent op vlak terrein, is het niet verstandig om ineens 3 km te rennen op grote hoogte. Stabiel groeien vraagt dus om een geleidelijke overgang. Wanneer jouw team veel wisselt, heb je beperkte capaciteit. Een sprint willen trekken is dan wellicht onverstandig.

4. Grotendeels onder jouw controle

Je moet controle hebben over de 20 mile march. Twee nieuwe klanten per week binnenhalen, heb je geen controle over. Net als het lezen van 1 boek, want er zijn ook boeken met meer dan 1000 pagina’s. Focus je vooral op het proces of de zaken waar je wel controle over hebt. Bijvoorbeeld: 4 bladzijdes per dag lezen — 8 calls per dag — 1 dag werken aan je bedrijf.

5. Een goed time frame

Het time frame moet passend zijn voor de doelstelling, de betrokkenen en de omstandigheden. Een te korte time frame brengt het risico van extreme stress en problemen door tegenslagen met zich mee, terwijl een te lang time frame het snel te abstract en demotiverend maakt. Bijvoorbeeld: Omzet verdubbelen in 2 maanden is niet realistisch. Omzet verdubbelen in 12 maanden mogelijk wel. Omzet verdubbelen in 5 jaar is te ver weg om continu focus op te houden.

6. Consistentie

Het geheim van de 20 mile march is consistentie. Je moet je houden aan de onder- en bovengrens… dag in, dag uit. Of de omstandigheden nou goed zijn of niet. Zonder consistentie verlies het principe al zijn kracht.

Het effect van consistentie

Heel veel (relatieve) kleine beetjes maken groot. Als je elke dag een uur non-fictie boeken leest, investeer je 365 uur in je persoonlijke ontwikkeling. Als je iedere dag 10 prospects belt, bel je jaarlijks 3650* prospects. En dat heeft impact!

Vooral mensen die ‘uit de losse pols werken’ behalen vaak minder goede resultaten. Zij bellen bijv. in een week 100 prospects en krijgen het daardoor een maand lang heel druk. Zij kunnen in die maand niet elke dag nieuwe prospects benaderen. De continuïteit van nieuwe leads genereren gaat hiermee verloren.

*aantallen zijn puur als voorbeeld. Ik snap dat je niet 365 dagen belt 😉

Mijn 20 mile marches

De 20-mile-march speelt een belangrijke rol in mijn leven. En ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het tientallen jaren onbewust bekwaam heb gedaan. En daarvan mag ik nog steeds de vruchten plukken.

Dit zijn een paar voorbeelden van 20-mile-marches die in mijn leven heb geïmplementeerd (overigens niet allemaal actief meer).

Actieve 20-mile-marches

  • Ik lees minimaal 45 minuten per dag, maar niet meer dan 1,5 uur of 2 hoofdstukken.

  • Ik werk minimaal 1 dag per week AAN mijn bedrijf, maar nooit meer dan 1 dag per week.

  • Ik luister iedere dag een podcast of audioboek, maar niet langer dan 45 minuten.

  • Ik schrijf minimaal 3 regels per dag in mijn journal, maar niet meer dan 2 pagina's.

  • Ik lees mijn doelen minimaal eens per dag door, maar niet meer dan twee keer per dag.

  • Ik sport minimaal 1x per week 30 minuten lang, maar niet meer dan 3x per week of langer dan 1,5 uur.

  • Ik draai minimaal 2 afspraken per dag, maar niet maar dan 4 op een dag of meer dan 6 uren op 1 dag.

  • Ik post minimaal 1 LinkedIn post per week, maar niet meer dan 4 per week om overload te voorkomen.

Eerdere 20-mile-marches

  • Ik stuurde dagelijks minimaal 3 prospecting e-mails naar prospects in de funnel, maar niet meer dan 5.

  • Ik belde minimaal 2 prospects per dag, maar niet meer dan 10 op dezelfde dag (Massive Action Days uitgezonderd).

  • Ik schreef minimaal 1 blogpost per week om beter te worden in schrijven, maar niet meer dan 3 blogsposts.

  • Ik zei iedere dag hardop dat ik binnen 3 maanden minimaal €10.000 per maand wilde omzetten.

  • Ik belde 2 mensen uit mijn netwerk per week om bij te praten en mijn netwerk warm te houden.

Tot slot

Ik hoop dat je zo een idee hebt gekregen van hoe de 20-mile-march werkt, wat het voor jou kan doen en hoe ik het inzet om mijn doelen te bereiken.

En tot slot wil ik je het advies geven om klein te begin met slechts één 20-mile-march, om te voorkomen dat je overweldigd raakt en de motivatie om consistent te blijven verliest.

Laat mij in de comments weten met welke 20 mile march jij gaat beginnen. Accountability vergroot de kans op succes 😉

Join the conversation

or to participate.