Over mij

Wie is die Nico Oud eigenlijk?

Ondernemer, investeerder en businesscoach, maar bovenal gelukkig, man van Majella en vader van Finn.

Ja, ik heb mijn leven goed op orde… ik ben na 10 jaar nog steeds verliefd op mijn vrouw, ik moet iedere dag lachen om de grappen van mijn zoon en allebei zouden ze me geen dag willen missen… en ik hen niet.

En zakelijk heb ik ook niets te klagen. 

Ik heb een onvoorstelbaar mooi kantoor, rij in mijn droomauto, werk uitsluitend met leuke klanten, partners en teamleden. Oh… en ik ben in staat om op ieder gewenst moment omzet te genereren. Zelfs uit het niets.

 

Maar tot mijn 18e levensjaar lag ik op ramkoers… klaar om dood in de goot te belanden.

Ja, mijn vrienden zouden nu omvallen van het lachen en je vertellen dat ik een dramaqueen ben 😀

En ik zou hard met ze meelachen, vooral omdat ik iedere kans om te lachen meepak. Ik kan wel zeggen dat ik niets liever doe.

Maar toch is het waar. Oordeel zelf maar…

Life was about to crush me

Ik zat bij de dokterswacht en de huisarts keek me aan en vertelde me dat ik nog maximaal 10 jaar te leven had als ik mijn lifestyle niet zou aanpassen. Ik woog inmiddels 120 kg en was net 18 jaar oud.

Mijn eerste bedrijfje ging op de fles, omdat ik had verzuimd om hard te werken. Met hoge schulden als gevolg.

Tot overmaat van ramp maakte mijn vriendinnetje het uit om er vandoor te gaan met een andere gast.

Ik was dik, blut, eenzaam… en ongelukkig.

De altijd vrolijke Nico lachte nog wel, maar achter die lach schuilde een ongelukkig, verdrietig mens zonder zelfvertrouwen.

Ik kon nog geen 500 meter lopen zonder buiten adem te raken, na mijn vaste lasten had ik nog €100 per maand voor boodschappen, kleding, etc.

Life was about to change

Ik was voor mijn werk onderweg en het was die dag 35 graden. Ik stond bij het tankstation de bedrijfsauto af te tanken en besefte dat ik nog 300 km moest rijden in een auto zonder airco.

Ik wilde een flesje water kopen voor onderweg, maar het pinapparaat piepte en confronteerde me met de boodschap: onvoldoende saldo! Een flesje water, €1,50 en onvoldoende saldo…

Ik implodeerde!

Wat er toen gebeurde veranderde mijn leven voorgoed.

Ik besloot dat ik dit niet meer van mezelf accepteerde. Ik besloot dat ikzelf verantwoordelijk was voor alle ellende die mij overkwam.

Vanaf nu zou ik alles doen dat nodig was om een beter leven voor mezelf te creëren. Dat begon met 25 kg afvallen en dat me lukte in 3 maanden tijd.

De beste investering ooit

Een investering van €7,95… ik kan wel zeggen dat deze investering de basis is geweest voor al het goeds dat mij sindsdien is overkomen.

Ik weet nog hoe ik in Almere een boekenwinkel inliep. Nog steeds geen cent te makken… en ik weet niet wat voor kracht ervoor zorgde dat ik dat boek oppakte, maar ik deed het wel.

Ondanks de nietszeggende cover en titel.

Het boek Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloed. Ik weet tot op de dag van vandaag niet waarom dat boek me aansprak. Misschien was het gewoon het enige grote-mensen-boek dat ik kon kopen.

Ik kocht het boek en nam het mee naar huis. Ik las het in één ruk uit.

Sinds die dag werd mijn leven iedere dag een stukje beter.

Fast forward… 3 snelgroeiende bedrijven

Na het lezen van dat boek ben ik nooit meer gestopt met het lezen van boeken. Ik lees al sinds mijn 18e levensjaar ieder jaar een paar boeken en vandaag de dag meer dan 20 boeken per jaar.

Dat lezen zorgde er langzaam voor dat mijn zelfvertrouwen weer toenam. Mensen begonnen me om advies te vragen over verschillende onderwerpen en in 2010 durfde ik de sprong weer te wagen.

Majella (mijn vrouw) is mijn grootste fan. Vanaf de eerste dag dat we elkaar ontmoetten zegt ze dat ze mij de slimste man vindt die ze kent. Zij gelooft al vanaf de eerste keer dat ze mij zag dat ik alles kan bereiken wat ik maar wil.

Zij geloofde het al voordat ik het geloofde.

En zo begon ik met veel zelfvertrouwen aan mijn tweede bedrijf (na mijn eerste flop), een internetbureau.

En wat was het een bumpy road. Het eerste jaar balanceerden we iedere maand op het randje van faillisement. Het tweede jaar nam ik de eerste mensen in dienst en konden we nog steeds maar net de lasten betalen.

Ik trok een investeerder aan en we groeiden 4 jaar lang ieder jaar met meer dan 100%. In omzet, maar ook in personeel. Niet heel gezond voor de financiën, maar wel conform plan.

In 2015 hadden we 18 mensen op de payroll en draaiden we bijna een miljoen omzet.

Dat was het moment dat ik het niet meer leuk vond. Er ontstond een afstand tussen mij en het bedrijf en ik besloot mijn aandelen te verkopen en opnieuw te beginnen.

Een nieuw hoofdstuk

De verkoop van mijn internetbureau heeft mij helaas geen multi-miljonair gemaakt, dus het was belangrijk dat ik na de verkoop niet teveel zou interen op mijn reserves… sterker nog… eigenlijk helemaal niet, aangezien ik tot dan toe nog niets aan mijn pensioen had gedaan.

Zou ik het nog een keer kunnen?

Zou ik nog een keer een mooi bedrijf kunnen opbouwen? Zou het me dit keer lukken zonder investeerder?

Ik maakte een plan op basis van alles wat ik tot dan toe had geleerd en begon een nieuw bedrijf. Dit keer helemaal alleen.

Ik gaf mezelf het absurde doel om €8.000 aan maandelijkse omzet binnen te halen. En dat binnen 3 maanden… ik had twee maanden nodig om dat te realiseren. 

In mijn eerste jaar draaide ik €145.000 omzet. In het tweede jaar €175.000. Zonder personeel. In 2018 passeerde ik als solopreneur de €300.000 aan jaaromzet.

Een groter doel

Maar geld op zich maakt niet gelukkig. Tenminste…. mij niet.

Begrijp mij niet verkeerd. Geld is belangrijk voor me. Heel erg belangrijk. Niet alleen om mezelf en mijn gezin een mooi, comfortabel en financieel veilig leven te leiden, maar ook om iets goeds te doen voor de wereld.

Toen ik die €300.000 omzet draaide met mijn bedrijfje begon er iets te knagen. Ik hielp een paar klanten om bizar goede resultaten te behalen, maar toch miste ik nog iets in mijn leven.

Ik kwam erachter dat het voldoening was.

Ik wilde ondernemers helpen. Zoals ik ooit zelf ben geholpen door coaches. Ik wilde freelancers en ondernemers helpen om plafonds te doorbreken, doelen te behalen… maar ook als sparringspartner bij moeilijke beslissingen en situaties.

Ik wilde ondernemers laten groeien. Met hun bedrijf en als ondernemer.

De business coach

Het is de twinkel in de ogen van mensen als ik ze iets leer. Die twinkel als ze dat aha! moment hebben.

Mijn hart gaat dan sneller kloppen, ik krijg een glimlach op mijn gezicht en mijn ogen worden glazig. Dan ben ik oprecht trots. Op mezelf, maar ook de persoon die ik heb geholpen. Dat is het moment dat er een emotionele band ontstaat.

Dat is het moment dat ik weet dat ik iemands leven heb veranderd… zoals dat boek en mijn eigen coaches bij mij hebben gedaan. Dan weet ik dat ik een impact heb gemaakt waar mijn klant over 20 jaar nog eens over nadenkt. Waar hij of zij mij dan nog steeds dankbaar voor is.

En dat is waar ik het voor doe. Dat is waarvoor ik businesscoach ben geworden.

Inmiddels durf ik mezelf specialist te noemen in het doorbreken van glazen plafonds. Iedere sprong die ik in het leven heb gemaakt leek in eerste instantie onmogelijk vanuit mijn toenmalige positie, maar door slimme strategieën is het me steeds gelukt om de volgende stap te maken.

Wil je meer over mij te weten komen? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief. Ik deel mijn ervaringen en levenslessen met mijn trouwe volgers (inmiddels meer dan 10.000).

P.S. wist je dat je een gratis en vrijblijvende sessie met mij kan plannen? 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × vier =