Heeft link building nog zin?

Linkbuilding

Heeft link building nog zin als het gaat om SEO?? Het is een vraag die me vaak wordt gesteld door mensen die met SEO aan de slag gaan. 

Het antwoord is… Ja en nee!

Ja, inkomende links (backlinks) bepalen nog steeds voor een groot deel jouw autoriteit bij Google en hebben daarmee dus ook invloed op jouw posities in de zoekmachines, maar link building op de ouderwetse manier wordt door Google juist bestraft.

In dit artikel behandel ik link building als SEO activiteit en kijken we naar wat wel en niet werkt. En vooral… welk soort link building door Google wordt gewaardeerd en welk soort link building wordt bestraft.

Maar eerst… wat is link building?

Het is allemaal begonnen met Larry Page en Sergey Brin die in 1998 een het concept Pagerank ontwikkelde als een manier om pagina’s op internet te rangschikken op mate van belangrijkheid. Wikipediabeschrijft goed hoe het concept werkte:

Een pagina krijgt een hogere PageRank als er meer links van andere pagina’s zijn waarbij het aantal links op die andere pagina’s en de PageRank van die andere pagina’s ook van belang zijn. 

Hoe meer links van autoritaire pagina’s naar jouw pagina, hoe hoger de autoriteit van jouw pagina. Google gaf zo’n pagina een zogenaamde Pagerank. Je kon een Pagerank van 0 tot 10 krijgen. Samen met een aantal andere factoren bepaalde de pagerank hoe hoog je in Google kwam.

Maar daar ging het direct mis. Omdat het algoritme destijds te doorzichtig was, kon je die autoriteit makkelijk beïnvloeden. Toen marketeers doorkregen dat die links een belangrijke factor waren, gingen ze als een gek links opbouwen. Op zich had Google daar geen moeite mee, maar toen bleek dat juist de lage-kwaliteit websites en blogs hoog gingen scoren werd het algoritme aangepast.

Nu is het algoritme van Google één van de meest geavanceerde algoritmes ter wereld en worden er complexe algoritmes gebruikt om de autoriteit van een pagina en website te bepalen.

Dat wil overigens niet zeggen dat backlinks niet meer worden meegenomen. In tegendeel! Backlinks bepalen nog steeds voor een groot deel jouw autoriteit, maar inmiddels heeft Google zijn algoritme uitgebreid met metrics die bijvoorbeeld ook de interactie met jouw content en website meten. Die spelen gezamenlijk minstens zo’n belangrijke rol.

Bekijk hier de ranking factoren.

Link building oude stijl

Link building oude stijl is het aanmelden van jouw website op startpagina’s, het ruilen van links met andere websites en het betalen voor backlinks. Google heeft slimme algoritmes ontwikkeld die signaleren of er op een onnatuurlijke manier links ontstaan richting een bepaalde website. Als dat algoritme merkt dat de links onnatuurlijk snel ontstaan, dan kan het zijn dat je een ‘Penalty’ krijgt en helemaal niet meer vindbaar bent in de zoekmachines.

Veel marketingbureaus verkochten dit vroeger als dienst. Je betaalde hen een maandbedrag en zij gingen vervolgens zoveel mogelijk links naar jouw website genereren. Vaak hadden ze zelf tientallen websites met lage kwaliteit content, waar vandaan ze dan linkten naar jouw website.

Veel bedrijven hebben duizenden euro’s schade opgelopen toen Google websites met dit soort linkprofielen ging bestraffen. Sommige marketeers bieden dit nog steeds als dienst, dus wees voorzichtig. Het is niet persé slecht, maar maak hele duidelijke afspraken over de manier van link builden.

Link building anno nu; zoals het wel moet

Google is altijd heel duidelijk geweest over hoe zij over SEO denken. Ontwikkel kwalitatieve content, zorg ervoor dat Google snapt waar jouw pagina over gaat en zorg ervoor dat jouw website gebruiksvriendelijk is.

Voor link building geldt hetzelfde. Als je kwalitatieve content ontwikkelt, dan linken mensen er vanzelf naar. Dus een link building strategie begint met het bedenken en ontwikkelen van zeer kwalitatieve content. Als je die eenmaal hebt gepubliceerd, kan je gaan nadenken over link building.

Het nieuwe link building kan je het beste vergelijken met het versturen van een persbericht. Feitelijk benader je blogs en websites met de vraag of het voor hun bezoekers interessante content is en of de webmaster wil linken naar jouw artikel.

Daarnaast speelt social media ook een steeds grotere rol bij het link builden. Google heeft in het verleden aangegeven dat een link op social media niet anders wordt behandeld dan andere links. Het heeft niet meer waarde dan een ‘normale’ link, maar dus ook niet minder.

De beste linkbuild-strategie is dus om content te produceren waar mensen naar willen linken. Daarmee zul je op een natuurlijke manier links naar jouw content en website werven. Daarnaast kun je het aantal links aanjagen door jouw content regelmatig te delen op social media en kan je topic-blogs attenderen op jouw content en vragen of het interessant is om te linken naar deze content.

Linkbuilding software

Voor het monitoren van backlinks gebruik ik dit programma. Ik kan iedereen aanraden om een dergelijke tool te gebruiken. Niet alleen omdat het je onbetaalbare SEO-inzichten brengt, maar in dit geval ook omdat je daarmee in kaart kan brengen wie er allemaal naar jouw content linkt.

Dit is belangrijk omdat het een indicatie is van hoe waardevol anderen jouw content vinden, maar vooral omdat je daarmee de inkomende links kan optimaliseren. Daarmee bedoel ik dat als iemand naar jouw content linkt met de anchor text ‘klik hier’, je de webmaster een berichtje kunt sturen en kan vragen of ze de anchor-text kunnen veranderen naar bijvoorbeeld ‘SEO specialist’.

Een andere belangrijke reden is dat er soms ook links naar jouw website worden opgenomen op zogenaamde ‘toxic sites’. Dit zijn sites die volgens Google een hoog SPAM-gehalte hebben. Dit soort links kunnen schadelijk zijn voor jouw SEO!!!

Met deze tool kan je Google op de hoogte brengen van deze toxic links, waardoor ze jouw SEO niet meer negatief beïnvloeden.

Content waar mensen graag naar linken

  • Infographics
  • Long reads (1000+ woorden)
  • Lijstjes (10 dingen je nog niet wist over X)
  • Rapporten & Onderzoeksresultaten
  • Nieuws
  • Marktontwikkelingen
  • Grappige content

Conclusie

Link building is dus niet dood. Het zou nog steeds een groot deel moeten uitmaken van jouw SEO strategie, maar vragen om links wordt gezien als bedelen en goede content produceren als hard werken. Persoonlijk vraag ik niet meer om backlinks en steek ik al mijn energie in het produceren van zo waardevol mogelijke content en dan volgen de links vanzelf.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pocket
Pocket
Nico Oud

Nico Oud

Als Business coach help ik ondernemers bij het realiseren van hun doelen. De groei van het bedrijf, maar ook hun groei als ondernemer. Via mijn blog en mijn nieuwsbrief deel ik mijn kennis op het gebied van ondernemerschap, strategie, marketing, sales, productiviteit en persoonlijk leiderschap.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − 3 =