Cialdini's verleidings en overtuigings principes

Cialdini’s overtuigingsprincipes in de funnel

De overtuigingsprincipes van Cialdini zijn wereldberoemd en de beste marketeers gebruiken ze bij de inrichting van hun funnels.

Het kan zijn dat je al goed op de hoogte bent van de overtuigingsprincipes van Cialdini, maar ik raad je aan om dit artikel niet over te slaan. Want naast een korte beschrijving per principe, ga ik ook inzoomen op hoe je die principes goed toepast in jouw funnel.

Heb je het boek Invloed nog niet gelezen? Dan is dat de beste investering in jouw sales- en marketing carrière die je kunt maken!

Heel kort over Cialdini

Robert Cialdini deed in de jaren 80 onderzoek naar factoren van beïnvloeding op mensen. Uit zijn onderzoek bleek dat mensen hun beslissingen lieten beïnvloeden door psychologische en biologische programmatuur in onze hersenen.

Zijn boek Invloed is wereldwijd het bestverkochte marketingboek… ever! Dus zorg dat je ‘m op de plank hebt staan en dat je het boek ieder jaar leest.

Genoeg over de achtergrond van het boek en de auteur. Nu wil ik vooral de overtuigingsprincipes kort behandelen en uitleggen hoe je ze gebruikt om jouw funnel op te bouwen.

De 6+1 principes op een rij

In zijn populaire boek spreekt Cialdini over zes overtuigingsprincipes, maar onlangs heeft hij er een zevende principe aan toegevoegd. Ik som ze hieronder kort voor je op en daarna licht ik ieder principe verder toe:

 1. Wederkerigheid
 2. Sociale bewijskracht
 3. Consistentie
 4. Sympathie
 5. Autoriteit
 6. Schaarste (coming soon)
 7. Eenheid (coming soon)

Waarschuwing: Het is je meest krachtige gereedschap

De 7 overtuigingsprincipes van Cialdini behoren tot de meest krachtige gereedschappen van de Funnel marketeer. Ze werkt namelijk met het onderbewustzijn van jouw prospect en als je dit juist inzet én de prospect heeft behoefte aan jouw product of dienst, dan is de deal gesloten voordat de prospect tijd heeft om na te denken.

Zet deze principes in en ik garandeer je een significante toename in nieuwe klanten en omzet. Maar het is belangrijk om deze principes in te zetten naar eer en geweten.

Kan het wel door de beugel?

Gelukkig hebben we als mensen ook verdedigingsmechanismen om onszelf te beschermen. De belangrijkste is onze ‘eigen wil’.

Hoeveel psychologische trucs je ook toepast, de eigen wil van mensen is sterker dan de manipulaties van marketeers en verkopers. Helaas worden deze principes ook wel eens gebruikt door mensen met kwade wil, maar dat wil niet betekenen dat jij ze niet zou moeten gebruiken.

Wat zeg ik…

Of je het nou wil of niet, je zet deze technieken in. Bewust of onbewust. En in dat geval kun je het maar beter bewust doen, omdat;

 1. Ze ook in het voordeel van jouw klanten kunnen werken (makkelijkere besluitvorming)
 2. De klant wordt geholpen bij het aankoop- of besluitproces.
 3. Je een kans maakt tegen jouw concurrenten die het bewust of onbewust ook inzetten.

Mijn eigen richtlijnen

Als ik funnels ontwerp voor andere bedrijven of voor een eigen product, dan houd ik twee simpele regels/waarden aan om te voorkomen dat ik mensen misleid. Dit zijn ze:

 1. Er moet een behoefte zijn bij de doelgroep waar we ons op richten.
 2. Het product moet de belofte om in die behoefte te voorzien inlossen.

Tot slot

Voor nu is dit alles wat je moet weten over Cialdini en zijn principes. Het is niet mijn bedoeling om hier volledig te zijn over de theorie. In deze artikelserie is het mijn doel om jou uit te leggen hoe je deze principes inzet om een goedconverterende funnel te ontwerpen.

In de volgende artikelen behandel ik ieder principe apart, waarbij ik uitleg wat het principe inhoudt, hoe anderen het inzetten en hoe jij het kan inzetten in jouw funnel.

Wil je meer weten over Cialdini en zijn overtuigingsprincipes? Check dan de onderstaande video en zoek zijn naam op Google.

Nico Oud

Als marketing en sales funnel specialist help ik bedrijven bij het inrichten van effectieve en schaalbare e-mail en content funnels.

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.