Scaling up; groeien zoals John D. Rockefeller het deed

Ontdek in dit artikel hoe de Scaling up methode, geïnspireerd op de strategieën van John D. Rockefeller - de rijkste ondernemer uit de geschiedenis, bedrijven van elk formaat kan helpen groeien en structureren.

Door de implementatie van deze methode, gebaseerd op de Rockefeller Habits, kunnen ondernemers processen optimaliseren, een krachtige strategie formuleren en effectiever leiderschap tonen.

In dit artikel over Scaling up ga ik niet alleen in op de methode, maar neem ik je ook nog even kort mee in het verhaal van John D. Rockefeller. Niet alleen omdat het volgens velen de succesvolste ondernemer ooit was, maar om een goed beeld te geven van de schaalbaarheid van de Scaling up methode.

Wil je direct door naar hoe de Scaling up methode werkt? Gebruik dan het onderstaande menu om direct door te scrollen.

Table of Contents

De inspiratie voor de scaling up methode

Volgens Forbes zou het vermogen dat Rockefeller opbouwde tijdens zijn leven omgerekend nu meer dan 318,3 miljard (!) dollar zijn. Daarmee is hij zelfs vandaag de dag nog de rijkste man in de geschiedenis.

Zijn vermogen bouwde hij op met het bedrijf Standard Oil, waarmee hij uiteindelijk een groot deel van de Amerikaanse olieraffinaderij in handen wist te krijgen.

Rockefeller stond bekend om zijn methodische werkwijze en zijn obsessie om foutloos te werken.

De Rockefeller strategie

Rockefeller werd de rijkste man ooit door een aantal slimme strategieën, waaronder overnames en partnerships. Maar ook aan zijn managementstijl wordt een groot deel van zijn succes ontleend. Op dit laatste is de Scaling up methode gebaseerd. Hier ga ik later verder op in.

Dit waren de belangrijkste pijlers van de Rockefeller strategie:

  • Rockefeller sloot strategische partnerships en deed een serie aan strategische overnames om marktaandeel te verkrijgen.

  • Hij herinvesteerde zoveel mogelijk terug in zijn bedrijf om de groei verder aan te jagen.

  • Hij gebruikte zijn toenemende omvang als leverage om gunstiger in te kopen en economische efficiency te creëren.

  • Zijn belangrijkste marketingstrategie was differential pricing, waardoor hij op een slimme manier onder de prijzen van zijn concurrent kon zitten.

Managementstyle (Scaling up methode)

Rockefeller stond (en staat) bekend om zijn effectieve manier van een bedrijf leiden. Zo hield hij een logboek bij met (letterlijk) alle uitgaven van zijn bedrijven. Ook liet hij een telegramlijn tussen zijn huis en kantoor aanleggen, maar wel om daardoor urenlang in zijn tuin te kunnen werken.

Met behulp van systemen en processen bleef Rockefeller goed op de hoogte van wat er speelde in zijn organisatie en door zijn gedetailleerde logboek en inzicht in de cijfers was hij voor ondergeschikten moeilijk om de tuin te leiden.

En ondanks dat Rockefeller een van de grootste (rijkste) ondernemingen ter wereld bouwde, hield hij er een relatief goede work/life balance op na. Hij zei er ooit het volgende over:

“It is remarkable how much we all could do if we avoid hustling, and go along at an even pace and keep from attempting too much.”John D. Rockefeller

Het is datzelfde managementsysteem dat Verne Harnish inspireerde om het boek de Rockefeller Habits te schrijven, dat later opnieuw is uitgebracht onder de naam Scaling up. En die methode ga ik behandelen in dit artikel.

Wat is de Scaling up methode

De Scaling up methode is een set ‘tools’ die bedrijven kunnen inzetten om meer structuur aan te brengen in hun groeiproces. Het zijn de ‘tools’ die geïnspireerd zijn op de werkwijze van John D. Rockefeller.

In dit deel van het artikel lees je de achtergrond van de methode en de toepasbaarheid van de methode.

Het boek & de auteur

Als je net de achtergrond hebt gelezen van John D. Rockefeller, weet je inmiddels dat het boek Scaling up van Verne Harnish is geïnspireerd op de werkwijze van de rijkste man die ooit heeft geleefd.

Het boek Scaling up is een combinatie van managementsystemen, processen en tools die ingezet kunnen worden om op een gestructureerde manier een bedrijf te schalen.

Het boek werd eerder uitgebracht onder de naam ‘The Rockefeller Habits’, maar later in een vernieuwde versie uitgebracht onder de naam Scaling Up.

Inmiddels heeft het boek een beweging in gang gezet. Talloze bedrijven die willen opschalen, hebben hun processen, systemen en managementools gebaseerd op het systeem dat in Scaling Up wordt beschreven.

Voor wie is Scaling up geschikt?

Veel mensen denken dat de Scaling Up methode vooral voor grote bedrijven geschikt is, maar niets is minder waar. De processen, systemen en tools kunnen ingezet worden door bedrijven van ieder formaat. Zelfs door freelancers en solopreneurs.

Het wordt wel lastiger voor kleine bedrijven om de complete methode te implementeren, omdat het bijvoorbeeld niet mogelijk is om een managementteam te vormen als je maar 1 medewerker hebt.

Maar dat wil niet zeggen dat er geen nuttige zaken in de Scaling Up methode staan voor kleine bedrijven of ZZP’ers.

Neem bijvoorbeeld de verschillende canvassen die het boek bevat. Deze canvassen helpen organisaties van ieder formaat om hun strategie, tactics en progressie samen te vatten op een aantal A4-tjes.

Mocht je op zoek zijn naar meer structuur in je bedrijf of een toegankelijke manier om een strategie uit te werken, laat je dan in ieder geval inspireren door het boek en gebruik wat van toepassing is.

De Scaling up methode

Hieronder ga ik de belangrijkste pijlers van de Scaling up methode behandelen. Het geeft je een mooie samenvatting en overzicht, maar vervangt zeker niet de inhoud van het boek. Dus heb je nog geen exemplaar, bestel er dan een.

De 4 pijlers

Feitelijk is de methode gebaseerd op 4 belangrijke pijlers, namelijk mensen, strategie, executie en cash.

De 4 pijlers van Scaling Up

Toen ik nog high performance marketingteams bouwde voor klanten, waren deze pijlers het fundament waarop ik bouwde. Hoewel ik in mijn rol nagenoeg geen invloed had op cash, zorgde ik ervoor dat er in het budget altijd ruimte was om tegenvallers op te vangen.

De A-players zorgden ervoor dat ik dingen los kon laten en er vanuit kon gaan dat dingen goed werden gedaan. En als er wel iets fout ging, wist ik dat ze op de juiste manier zouden handelen.

Een gedifferentieerde strategie houdt feitelijk in dat je verschillende marktsegmenten bedient en per segment een eigen strategie voert. Dit verhoogt de relevantie van de marketing ten opzichte van de doelgroepen.

Een foutloze executie van de strategie is essentieel als je gaat schalen. Iedereen moet zich aan het plan houden en dit was dan ook mijn belangrijkste taak. De Scaling up methode biedt hier mooie processen en templates voor.

Voldoende cash om tegenvallers op te vangen is geen luxe. Het is noodzakelijk. Het is bijna onvermijdelijk dat er ergens een keer iets (financieel) tegenzit en als er geen buffer is, kan het de onderneming in de problemen brengen.

Het 4D framework

Waar McKinsey het 7s-model heeft ontwikkeld voor grote bedrijven, maakt de Scaling up methode gebruik van het 4D Framework. In het boek Scaling up heeft Verne Harnish een viertal beslissingen gedefinieerd die belangrijk zijn in de ‘gazelle’ groeifase. Het 4D framework is als volgt opgebouwd:

1️⃣ Drivers
Drivers (of katalysators in het Nederlands) zijn de drijvende kracht achter de Scaling up methode. Dit zijn de leiders en managers van het bedrijf. Zij moeten vooral coaching, educatie en het gebruik van nieuwe technologie aanmoedigen voor effectieve executie.

2️⃣ Demands
Demands (of aanjagers in het Nederlands) zijn mensen en processen. Deze twee botsen nogal eens. Enerzijds moeten de processen zorgen voor maximale productiviteit en anderzijds moeten ze de reputatie van het bedrijf bewaken richting medewerkers, klanten en andere stakeholders.

3️⃣ Disciplines
Discipline en processen zijn nodig voor een effectieve executie. Dit wordt in het boek opgedeeld in prioriteiten stellen, gegevens verzamelen en een effectief vergaderritme definiëren. Alles samen moet uiteindelijk leiden tot het bereiken van maximaal potentieel.

4️⃣Decisions
Gedurende de groei dienen er constant beslissingen genomen te worden op het gebied van mensen, strategie, executie en cash. In deze domeinen mogen geen fouten gemaakt worden, want de kleinste fout leidt al tot een minder optimaal resultaat.

De 4 pijlers die ik eerder beschreef (mensen, strategie, executie en cash) worden bij elkaar gehouden door het 4D framework.

De 10 Rockefeller habits

En dan de Rockefeller habits. Het boek behandelt alle habits uitvoerig en op basis van die habits, biedt het boek systemen, tools en templates. Hieronder som ik de 10 habits voor je op.

1. Managementteam
Het managementteam is goed op elkaar afgestemd en er is ruimte voor open discussies en constructieve meningsverschillen.

2. Kwartaalprioriteit
Iedereen werkt toe naar de kwartaalprioriteit die behaald moet worden om de doelstellingen te behalen.

3. Communicatie
Er is een communicatieritme en informatie verspreidt zich snel en accuraat door de organisatie.

4. Verantwoordelijkheden
Voor alle facetten van de onderneming is een verantwoordelijke aangewezen die verantwoordelijk is voor het behalen van de doelstellingen.

5. Feedback verzamelen
Er wordt doorlopend feedback van werknemers verzameld om obstakels, problemen en mogelijkheden te signaleren.

6. Rapportage
De rapportage en analyse van klantfeedback en de klantbase worden net zo vaak geanalyseerd als de financiën.

7. Kernwaarden
De kernwaarden en missie leven binnen de organisatie en worden gebruikt om beslissingen aan te toetsen.

8. Alignment
Iedereen in de organisatie is in staat om de strategie samen te vatten in eigen woorden.

9. Beoordeling
Alle medewerkers weten op basis van meetbare gegevens of ze een goede of slechte week of maand hebben gehad.

10. Zichtbaarheid
De plannen en prestaties van het bedrijf zijn zichtbaar voor iedereen binnen de organisatie.

Mensen

Niet alleen Rockefeller en Verne Harnish vinden dat de juiste mensen van invloed zijn op de groei van een bedrijf. Het is niet voor niets dat er astronomische salarissen betaald worden door bedrijven als Google, Facebook, etc.

Ook Jim Collins, de auteur van Good to Great, concudeerde op basis van onderzoek dat A-players (de juiste mensen op de juiste positie) een van de belangrijkste pijlers voor groei zijn.

Het boek gaat in dit hoofdstuk in op leiders, teams en managers.

Leiders

In het hoofdstuk ‘leiders’ worden 3 tools aangeboden om betere beslissingen te maken en na te denken over je doelstellingen. Dit zijn de tools die worden behandeld:

  • One Page Personal Plan (OPPP)

  • Overzicht rollen en verantwoordelijkheden

  • Kernprocessen en verantwoordelijkheden

Teams

In het hoofdstuk teams worden niet zo zeer tools aangeboden, maar ideeën over hoe je de juiste mensen op de juiste plek krijgt.

  • De juiste mensen bereiken

  • De juiste mensen selecteren

  • De juiste mensen behouden

Managers

In het hoofdstuk managers wordt behandeld hoe deze laag van de organisatie de mensen gemotiveerd en betrokken kunnen houden.

  • Het team coachen

  • Het team behouden

  • Het team laten groeien

Strategie

De strategie, en met name een gedifferentieerde strategie is een belangrijk onderdeel van iedere groeistrategie. In Scaling up worden de volgende tools geboden voor het formuleren van een strategie en het borgen van een juiste executie:

  • The core (values, purpose & compencies

  • De 7 lagen van strategie

  • Een one-page strategisch plan

Executie

En de executie is ‘where the magic happens’. Want hoe goed je strategie ook in elkaar steekt, als de executie niet foutloos is, bereik je nooit het maximale potentieel. In het boek worden de volgende habits uitvoerig behandeld:

  • Prioriteiten stellen

  • Gegevens verzamelen en delen

  • Vergaderritmes

Cash

Cash is de brandstof van iedere onderneming. Zonder cash geen onderneming. Dit hoofdstuk is essentieel voor groei. Ik zie het in de praktijk regelmatig gebeuren dat de groei stagneert (of veel erger…) door slecht cash-management.

Dit hoofdstuk is opgedeeld in de volgende onderdelen, inclusief tools en processen:

  • Cash-management

  • De boekhouding

  • De kracht van één

Beginnen met Scaling up

Hoewel het boek zeer goed opgebouwd is met kant en klare processen en templates, kan het nogal overweldigend zijn als je met de Scaling up methode aan de slag wilt gaan.

De Rockefeller habits raken namelijk de complete organisatie. En zelfs als je een kleine organisatie bent, kan dat veel tijd en energie kosten om alles goed te doen.

Ik raad je dan ook aan om de tijd te nemen om het goed te doen. Je kunt beter starten per domein (mensen, strategie, executie of cash) en dan steeds verder uitbreiden als je weer een domein goed hebt ingericht. De andere optie (om het ineens te doen) is het inschakelen van een bureau dat je kan begeleiden en coachen bij de implementatie.

Scaling up voor het MKB

Zoals je hebt kunnen lezen, is het mijn advies om klein te beginnen met de implementatie van de Scaling up methode. Daarmee ben je als klein(er) bedrijf in het voordeel, omdat je klein kunt beginnen.

Zoals de oorspronkelijke titel van het boek (Rockefeller habits) al doet vermoeden, draait alles om het ontwikkelen van de juiste habits. En net als het ontwikkelen van eigen habits, is het goed om steeds 1 habit tegelijkertijd te implementeren.

Als je een ZZP’er bent, kun je gewoon de tools gebruiken die je nodig hebt. Je hebt verder niet zoveel aan het complete systeem. Het boek zit vol handige tools en templates voor ZZP’ers, dus schrijf het daar niet op af.

Ben je een klein bedrijf en heb je de ambitie om het bedrijf verder uit te bouwen, dan kun je feitelijk niet vroeg genoeg beginnen. Begin met de habits, tools en processen die nu relevant zijn en breidt het verder uit naarmate die behoefte ontstaat.

Scaling up - Verne Harnish

Het boek Scaling up is anders. Het boek biedt niet alleen theorie, maar ook tools en templates die je kunt gebruiken. Feitelijk is het complete blauwdruk voor een schaalbaar groeiproces.

Lees ook over de BHAG als onderdeel van de Scaling-up methode.

Join the conversation

or to participate.